Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов: Вече има почти толкова дела, колкото при предишните избори

Снимка: Архив

До настоящия момент имаме 7 дела, свързани с изборния процес. На миналите избори те са били около 10. Това означава, че още преди да започнат същинските избори, вече имаме почти толкова дела, колкото на миналия изборен процес през 2007 г. Това заяви в предаването „Преди всички” председателят на Административен съд София - град Лозан Панов.

Субектите, които участват в този изборен процес, са малко по-чувствителни, особено след като приключат изборите. Дано отново да не се окаже виновен съдът, ако те не са убедили хората да гласуват за тях. След изборите се очаква да има повече дела. Аз лично прогнозирам, че те няма да бъдат толкова, колкото миналата година, защото вече не се гласува за районни кметове. Проблемът е и в новия Изборен кодекс, тъй като това му е първият сблъсък с практиката. Нормално е там, където законодателят нещо не е доизказал, да се получат различни тълкувания.

Панов подчерта, че по тези дела се произнасят бързо, защото самият Изборен кодекс предвижда много кратки срокове за това: Не е нормално едно дело за избори да тече 2-3 години. Самите избори предполагат бързина след това при формирането на съответните власти. Не е нормално този, който е избран, да не знае кога ще има съдебен акт, с който да се уважи или не претенцията на загубилия в изборите.

Запитан за делото „Лукойл” и бързото произнасяне на Административния съд по искането на компанията да не влезе в сила веднага решението за отнемането на лиценза, Лозан Панов отговори: Бързината не е порок, когато законът задължава съдът да се произнесе. Делото по същество продължава да се гледа. Когато става дума за спиране на изпълнението, съдът е задължен по закон да се произнесе бързо. Така правим не само когато едната страна е „Лукойл”, а другата – Митниците.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна