Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХІ майсторски клас на Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска със свои ученици
Снимка: НБУ
ХІ-ят международен майсторски клас на българската оперна прима Райна Кабаиванска завърши с блестящ галаконцерт в Националната опера, с който започнаха честванията на 20-годишнината от създаването на Нов български университет. Повече от 100 млади оперни певци от 5-те континента са имали възможността да се обучават през последните 10 години в майсторския клас на Doctor Honoris Causa  и Почетен професор на Нов български университет Райна Кабаиванска, да се докоснат до нейното изкуство, да се вдъхновяват от изключителната й личност.

С помощта на фонд „Райна Кабаиванска”, който стартира през 2002 г. с лични средства на голямата българска оперна певица, и към личния й пример след това се присъединяват и спонсори, повече от 40 млади певци продължават обучението си в музикална академия или университет в България или в Италия.

Тази година щастливците са: Венера Котларова, Мария Радоева, Елиза Барберо от Италия, Елеонора Войнар от Полша, Екатерина Купревская от Беларус. Голямата стипендия за втора поредна година получава Даниел Стефанов.

През 2010 г. стартира и проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена”. След спектаклите на операта „Бохеми” на Пучини в Националната опера в София през месец декември, този сезон постановката ще гостува на Театро Комунале в Модена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна