Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: СРС ще позволят на прокуратурата да разкрие цялата схема на бизнеса с гласове

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев обвърза ефективната работа срещу изборната търговия със законовата възможност за използване на специални разузнавателни средства. Борис Велчев обаче призна, че въпросът е деликатен, особено, когато подобни разследвания съвпадат с предизборната кампания.

Всеки медал има две страни. Представяте ли си, сега ако имаше възможност да се ползват СРС-та, какви обвинения щеше да има, че управляващите ги използват, за да подслушват техни политически опоненти в изборите. Нищо не е безплатно, но чисто професионално погледнато, ако имахме такъв способ щеше да ни бъде по-лесно. Специалните разузнавателни средства ще позволят на прокуратурата да разкрие цялата схема на бизнеса с гласове, за да могат разследващите да достигнат до върха на занимаващите се с тази род престъпление организирани престъпни групи. Засега хващаме тези, които са на последното ниво на веригата, тези, които на практика дават парите, а тези, които стоят зад тях не виждам как ще можем да ги хванем.

Велчев заяви, че няма информация колко престъпни групи в България се занимават с търговия с гласове.

С традиционните начини на разследване прокуратурата прогнозира около 130 осъдени за купуване на гласове.

Нямам впечатления, че има някакво нарастване на купуването на гласове чувствително повече отколкото е било на последните местни избори. Това е единственият критерий за сравнение, който имам.

Има промяна обаче по т.нар. дела срещу езика на омразата, каза главният прокурор: Значително повече отколкото за последните няколко години. Важно е да създадем инстинкта на търпимост. Това, че ще има и такива случи, които ще останат ненаказани, сигурно ще има. Сами разбирате – на един митинг, на който викат 1000 души, не може да арестуваш 1000 души.

Запитан за действията на държавното обвинение срещу Кирил Рашков, главният прокурор не изключи възможността срещу него да бъдат повдигнати още обвинения. Той и изрази надежка, че Рашков ще остане трайно в ареста.

Предстои да бъде внесен обвинителен акт против господин Рашков. Доколкото съм информиран, тече с бързи темпове разследването за извършено от него данъчни престъпления. Впрочем нека да не разкривам някаква особена тайна, но няма да изключа да се повдигнат и нови обвинения, но това ще стане тогава, когато са събрани съответните доказателства, когато имаме само подозрения.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна