Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Желев,"Естат": Най-високата оценка за местните управници е четворка

Снимка: Архив

Общественото мнение е прекрасен коректив на местната власт, ако има кой да го чуе, каза в "Преди всички" Иво Желев от агенция "Естат". Желев представи съвместно изследване на агенцията с ДНЕС, което съдържа оценка на основните стълбове на местната власт - кмет, съветници и администрация. Проучвани са най-наболелите проблеми, както и съдържанието на местните вестници. Установено е значително разминаване на проблемите на гражданите с дневния ред на политиците, каза Желев. Гражданите пишат оценки между двойка и четворка. Отношението държава - граждани е в критично състояние.

Сред кметовете има личности, които изпъкват, докато на общинските съвети се гледа като на арена на договорки. Много е сходно и отношението към централната власт - вече един парламент не може да стартира с рейтинг над двайсетина процента.

Има много интересни различия в географията на проблематиката. София, Варна Бургас, донякъде Пловдив и Стара Загора, са места, където хората се справят по някакъв начин с живота и с кризата, докато масовият тип българска община е безперспективна и изоставаща, с ниски доходи и лош стандарт на живот. Ако гражданите на големите градове поставят въпроси за инфраструктурата, здравеопазването, дори забавленията, то в другите общини проблемът е оцеляването. За да бъде здрав, човек първо трябва да бъде жив. Има градове, които изглаждат като бедстващи анклави по време на племенна война. Хората искат промяна дори там, където ще оставят същите управници

Цялото интервю на  Веселина Миланова с Иво Желев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна