Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков и екипът му първи влизат в Центъра за обучение при извънредни ситуации

Снимка: БГНЕС

Център за обучение при извънредни ситуации ще подготвя екипи от различни институции да реагират при бедствия и заплахи. Ще се провежда обучение и за неутрализиране на терористични и престъпни групи. За изграждането на центъра във Военната академия в София държавата е отпуснала 250 хиляди лева. През последните 35 години природните бедствия са се увеличили с около 5 пъти, заяви при откриването на центъра еврокомисар Кристалина Георгиева.

Експерти ще бъдат обучени да защитят населението при бедствия, аварии и екологични катастрофи. Симулация на наводнения от река Дунав и реакцията на различни екипи бе представена пред еврокомисаря Кристалина Георгиева и министъра на отбраната Аню Ангелов.

Николай Коцев - началник на Център "Мироопазващи операции и компютърни симулации" във Военната академия, посочи: В момента моите колеги проиграват доставка на хуманитарна помощ от Република Южна Африка за България в отговор на това бедствие, което беше представено пред вас. Първите, които ще влязат на 9 ноември, е министър Дянков с неговия екип, който ще проиграе неговите аварийни планове.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи и за още един център, който ще помага на правителството при решенията в кризисни ситуации:

С помощта на обединеното командване по трансформации на НАТО, скоро чакаме сертификация на наш център за управление при кризи и защита от бедствия.

България трябва да използва европейското финансиране за превенция на бедствия и да поддържа съоръженията, които предпазват от наводнения, коментира еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Строителството на диги обикновено включва нови други въпроси, да кажем - хора, които живеят там или използват земя за селскостопански нужди, да се преместят.
Информация на Радостина Билярска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна