Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издаването на лични документи в Чехия няма да поскъпне

Изненадващо издаването на личните документи в Чехия няма да поскъпне. Причината - чешкото Министерство на финансите не е одобрило новите и по-високи цени. Предстои въвеждането и на електронните лични карти, на които ще имат право и децата в Чехия. По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Прага този месец, наши сънародници се оплакаха от дългата и по-скъпа процедура пред българските власти в сравнение с чешките.

Личните документи в Чехия трябваше да поскъпнат двойно за стандартния паспорт за възрастни - от сегашните 600 на 1200 крони – близо 50 евро. Паспортите за деца под 15 г. се очакваше да поскъпнат шест пъти - от сегашните 100 на 600 крони или около 25 евро. Очакванията бяха, че до първото тримесечие на следващата година предложението ще бъде факт.

В края на месец юли приключи срокът, в който родителите можеха да впишат своите деца в задграничния паспорт. След 26 юни 2012 г. обаче децата трябва да имат личен паспорт и при пътуванията в Европейския съюз. Цената на един от най-новите паспорти с чип и биометрични данни варира от 400 до 2 270 крони или до 90 евро. Производствените разходи на различните видове документи досега са за сметка на чешката държава.

Информация на кореспондента на БНР в Праха Евгения Йотова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна