Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Маргините - на финала

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд обяви за решаване делото срещу Красимир и Николай Маринов и още четирима души, подсъдими за подготовката на три убийства.

След месец или два, най-късно до края на годината, ще стане ясно дали това е краят на делото срещу групата на Маргините. Това искат адвокатите на братята, които бяха оправдани на две съдебни инстанции. Адвокатите на останалите подсъдими пък искат оправдаване на своите клиенти или намаляване на присъдата. Прокуратурата обаче настоява делото да се върне на Софийския апелативен съд за доразследване, за да могат да бъдат постановени осъдителни присъди за двамата братя. Дали това ще стане факт, ще стане ясно в следващите месеци. Очакванията на адвокатите са все пак да се сложи точка на едно дело, което продължава вече 6 години, защото точно по това време, през 2005 година, те бяха задържани и обвинени в организирана престъпна група и в подготовката на убийствата на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров –Доктора. Две от мишените вече не са живи, а междувременно в рамките на дълги процес почина единият от подсъдимите.

Днес Върховната касационна прокуратура поиска делото да бъде върнато за ново разглеждане на Софийския апелативен съд, който да признае за виновни двамата Маргини. Тази упоритост на държавното обвинение на всяка цена те да бъдат осъдени беше коментирана от адвоката на Николай Маринов Людмил Рангелов с думите: 

Прокуратурата тръгна с много шум и с предварителен голям ангажимент за крайния резултат от делото и сега не може да признае. Трябваше по-сдържано, по-умело. Ние сме започнали 2005 година. Това ще бъде точката според мен на това дело.

В продължение на 6 години прокуратурата неизменно твърдеше, че двамата Маргини са поръчали на братята Иво и Светлин Карагеоргиеви, а после пак те са възложили на Рангелов, Илиев и Тошев да убият Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. На държавното обвинение доказателствата бяха до степен да поискат за всички подсъдими по над 20 години затвор от първата съдебна инстанция. Съдията от СГС Лада Паунова обаче оправда двамата братя и наложи наказания между 3 и 5 години за останалите подсъдими.

Апелативният съд, с леки корекции по отношение на осъдените, потвърди присъдите от Градския съд. След като 5 години процесът престоя на първата съдебна инстанция, сега за малко повече от година е пред финала си.

Информацията е на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени