Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: Падането на Кадафи не води автоматично до демокрация

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ден след като светът узна за смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, в ефира на "Преди всички" анализ на събитията и прогноза за бъдещето на страната направи Димитър Бечев, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Надявам се, че с това, което се случи вчера, насилието в Либия ще престане. Съдебен процес срещу Кадафи щеше да бъде по-удачно решение, защото чрез него много престъпления на либийския лидер щяха да видят бял свят, заяви Бечев. Според него падането на диктатора не води автоматично до изграждане на демократична система. Предизвикателство за Либия е да избегне негативен сценарий. Като положителен знак събеседникът изтъкна липсата на готовност сред либийските племена да се обособят в отделни политически общности. От друга страна има твърде много хора с твърде много оръжие и въпросът е как те да бъдат реинтегрирани и да бъдат създадени въоръжени сили на Либия, които да установят ред в страната, изтъкна Бечев.

Анализирайки ролята на международните институции и ЕС в бъдещото изграждане на Либия, Бечев посочи мироопазваща мисия на международната общност като най-добро решение. Той прогнозира, че тъкмо концесионните договори за добив на петрол могат да се окажат капан и източник на големи конфликти по време на  демократизацията на страната.

Чуйте цялото интервю с Димитър Бечев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна