Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма сериозни сигнали в ЦИК за изборни нарушения до обед

Снимка: Архив

Няма сериозни сигнали за нарушения на изборния процес до обед, информират от Централната избирателна комисия.

Изборният ден започна в 6.00 часа. Право да гласуват за държавен глава имат 6 млн. 933 хиляди 748 души, а за кметове и общински съвети - 6 млн. 514 хиляди 917 души.

Президент се избира на първи тур само ако са гласували 50% плюс 1 от всички, които имат право на глас, и за него са подадени повече от половината от действителните гласове. В случай че това не стане, се отива на балотаж. При избора на кмет са достатъчни повече от половината действителни гласове.  Общинските съветници се определят само с гласуването в днешния ден.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни:

В Централната избирателна комисия постъпват сигнали за нередности, но те са по повод предизборна агитация и други аспекти, които касаят изцяло пълномощията на Общинските избирателни комисии. Ние незабавно сме ги препратили за разрешаване на въпроси от ОИК, затова и специално не ги обявяваме, тъй като е възможно част от тези сигнали да се окажат недостоверни...

Бисер Троянов заяви, че са отстранени проблемите в Пловдив с липсата на бюлетини в две от секциите.

Средната избирателна активност до обед е между 8 и 13 процента и за президентските, и за местните избори, по данни на ЦИК.

Сравнително активно, малко над 13%, е гласуването в Белица и Кресна, в Благоевградска област, в Лом - област Монтана, така също и в Златоград, Смолянска област.

Най-ниска избирателна активност, около 5,7%, е отчетена в Горна Оряховица, област Велико Търново.

По данни на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД средната избирателна активност за страната е 13,8% към 10.00 часа.

Информацията е на Таня Милушева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна