Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рударци има опашка пред изборната секция

Никола Миладинов

Засега няма сериозни сигнали за нарушения в община Перник. Основният проблем е в пернишкото село Рударци, където има само една секция, а желаещите да гласуват са твърде много и се редят на опашка.

Всъщност проблема идва от това, че по закон няма нарушение, тъй като кметът на Рударци правилно е открил само една секция 55 дни съгласно Изборния кодекс преди изборите, но много хора са се регистрирали допълнително със заявления за гласуване по настоящ адрес, за което срокът е до 8 октомври. И така вместо първоначално регистрираните около 900 души сега има регистрирани 1116 души за гласуване в Рударци. Десетки се редят там пред секцията на опашка и хората се оплакват, че вероятно до края на деня няма да успеят всички да влязат в тъмната стаичка.

Всъщност заради този сигнал общината в Перник е изпратила втора тъмна стаичка, която е била монтирана в секцията в Рударци, изпратена е и трета съвсем наскоро, но тя поради техническа невъзможност да бъде използвана, не се употребява в момента.

Иначе като цяло за Пернишко са гласували 3977 души до 9.30 часа, което е 4 на сто активност. Има три официални жалби до комисията, областната комисия до момента, но след проверки не са установени никакви нарушения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна