Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постъпиха първите сигнали за нередности

БНР кореспондентите

В Хасковската окръжна прокуратура е постъпил сигнал от кандидат за кмет на Любимец за съмнения в контролиран вот. В жалбата се твърди, че застъпници на друг кандидат са причаквали избирателите пред секцията и в специален списък са отбелязвали имената им. Дежурният прокурор е разпоредил проверка, която трябва да приключи до 13 часа.

Един мъж в Хасково е задържан в полицията за подозрение за купуване на гласове. Сигналът е получен на тел. 112 в 9.30 часа. На място до избирателни секции в квартал "Орфей" е изпратена оперативна група, която е арестувала мъжа.
Два сигнала за нарушения са постъпили в ОИК Каварна за разлепени в близост до секцията агитационни материали. И от Шабла има сигнал за нарушения, но той е подаден директно в ЦИК.

От щаба на една от партиите във Варна са подали жалба до Общинската избирателна комисия в община Дългопол и до Централната избирателна комисия заради съмнения за купуване на гласове. В една от секциите в общината представители на политическа сила, регистрирана за изборите, са отмятали гласувалите в предварително изготвени списъци на гласоподавателите.

Около 10 жалби са подадени в ОИК Несебър. Те са свързани с това, че в рамките на 50 метра по закон няма право да има агитационни материали.

Само за няколко часа в общинската избирателна комисия в Търговище са постъпили близо десет сигнала за нерегламентирана агитация пред изборните секции. Нито един от тях не е потвърден и изборният ден продължава нормално. Близо 5 хиляди млади хора имат право да гласуват за първи път. В град Попово и село Зелена Морава има и двама столетници, които се очаква да гласуват в по-късните часове.

В Старозагорска област средната избирателна активност до 10 часа е била около 10 процента, в Стара Загора е 5,8 на сто. Най-характерно за тези избори е високият брой застъпници в областта, само в община Стара Загора те са над 3000.

В село Тулово за часове беше затворена секционна избирателна комисия, заради сгрешен номер на кандидата за кмет на селото Стефан Стайков, печатат се нови бюлетини, грешно попълнените ще се признават.

Избиратели от село Александрово, община Павел баня, са подали сигнал, че от секционната комисия са им давали попълнени и подпечатани бюлетини, сигналът е проверен от Общинската избирателна комисия.

Полицията извършва проверки по два сигнала за неправомерни действия в разградското село Стражец, където кандидати на една от политическите партии извозвали с автомобили избиратели до секциите. В Исперих, Кубрат и Лозница няма регистрирани сигнали за нарушения в изборния ден.

Информацията е на кореспондентите на БНР в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна