Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването в големите градове върви нормално

Снимка: Радио Шумен

БНР кореспондентите

Над 300 000 души в община Пловдив ще могат да гласуват за президент, а за местния вот те са с около 17 000 по-малко, като разликата се получава заради принципа на уседналост.

Инцидент е имало в две избирателни секции, където е преустановено гласуването заради липса на бюлетини за кмет на община. Там не са били осигурени бюлетини за избор на кмет, а само за общински съветници и президент.

Пловдивчани ще избират между 16 кандидати за кмет и 39 листи за общински съветници, като бюлетината за последния избор е сред най-дългите в страната - един метър и 14 см.

Навсякъде е създадена организация за безпроблемно гласуване на хората с увреждания. От полицията призовават гражданите да бъдат активни и да подават сигнали за провокации и оферти за купуване на гласове.

378 секционни избирателни комисии са започнали нормално работа във Варна. Още 7 са временните секционни избирателни комисии в здравни заведения и в затвора. 6 от тях са закрити, тъй като са имали по-малко от 20 гласоподаватели. 

В Общинската избирателна комисия са регистрирани 45 партии и коалиции, бюлетината, с която ще се гласува за общински съветници е дълга близо метър. Кандидатите за кмет на 12-те общини на Варненска област са 77, най-много кандидати - 16 има във Варна.

Рекорден брой застъпници - 17 700 са регистрирани в Общинската избирателна комисия във Варна. Този път няма да има секция на борда на кораб, тъй като на пристанище Варна-изток е само корабът "Козница", който ща отплава във вторник и екипажът ще гласува във Варна.

В Бургаска област има 7 000 избиратели, които ще гласуват с временни регистрации по настоящ адрес. Най-много - 1 306, са временно пребиваващите в община Несебър. 1 210 са хората с временни регистрации, които ще гласуват в община Созопол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна