Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Няма драстични нарушения, които да имат отношение към изборния ден

Снимка: Архив

Няма драстични нарушения, които да имат отношение към изборния ден, съобщиха от МВР. Общо 7 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани от началото на деня. Един човек е задържан сутринта в квартал "Факултета" в София, защото записвал в тетрадка кой как е гласувал. 

За последния месец в оперативния щаб на МВР са получени 549 сигнала и те са в три категории:
• нарушаване на обществения ред,
• нарушаване на изборното законодателство и
• нарушаване на други наредби.

193 от тези сигнали са подадени на телефонните линии в МВР, а 49 от тях не са свързани с изборите. В изборния ден са подадени 43 сигнала.
От Върховната касационна прокуратура обобщиха, че към момента се работи по над 200 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Прокурор Емилия Пенева заяви: 

До момента 59 досъдебни производства, те са на територията на цялата страна. Обвиняемите лица по образуваните 59 досъдебни производства вече са над 20. Четирима от обвиняемите са задържани. Новите, образувани на 23 октомври, досъдебни производства са 7.

До момента са издадени 6527 удостоверения за лични документи. Най-много издадени удостоверения има в Пловдив, София, Благоевград и Бургас. От МВР напомнят, че хората могат да извадят такива заявления до 17 часа в областните дирекции на МВР в страната.

В 97-мо училище в столичния ж.к. "Люлин" се е запалило електрическото табло, но дежурният пожарникар е успял да потуши огъня с подръчни средства.

Информация на Николай Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна