Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Независимостта е основната разлика между мен и Плевнелиев

Снимка: БТА

Независимостта е основната разлика между мен и Росен Плевнелиев и това е ключът към бъдещата президентска институция, каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. Със Стефан Данаилов влязохме в кампанията, за да защитаваме идеи, кауза и да спечелим. Искаме България да не се дели на ГЕРБ и всички останали, а да защитаваме интересите на всички български граждани. Искаме България да е важна, предвидима страна, която да заеме подобаващото й се място в европейската общност, посочи Калфин. Той е на мнение, че разликата с резултата на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ е преодолима.

Тук става въпрос не за партийни пристрастия. Ние със Стефан Данаилов сме доказали, че не само че можем да отстояваме собствено мнение, но сме доказали, че можем да отстояваме принципни позиции.

Запитан „колко ще му струва” подкрепата на ДПС, Калфин отговори: Не мисля, че една партия, която е парламентарно представена в България и парламентарно представена в едно от големите семейства в ЕС, трябва да бъде дискриминирана по какъвто и да било начин. ДПС е член на Алианса на либералите и демократите в Европа. ДПС е партия, която от 20 години се явява на български избори. ДПС е партия, която има своето място в политическия живот. Тук ще търсим непартийни коалиции. С партийни коалиции няма как да се спечелят президентски избори, както и няма начин да се спечелят с партиен инат – това, което виждаме в нашите опоненти. Ще търсим ценности, които излизат над партиите. Подкрепата на избирателите на ДПС не виждам по какъв начин би могла да предизвика каквато и да е политическа цена. Това, което не приемаме, е подкрепата на хора, които са ангажирани с ксенофобски, антиевропейски възгледи.

Опонентите ни да не бързат да се радват - до втория тур има още седем дни, през които ние ще отстояваме ангажиментите си, каза кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов. Той призова следващата неделя "българите да покажем, че сме достоен народ, със самочувствие, който може да решава съдбата си". Сега е моментът да се сложи край на единоначалието в държавата, заяви още Данаилов.

Такива избори в България не са правени. Те напомнят произведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо прави избори" и това все повече хора го виждат. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него за пръв път в България, в демократичното й развитие, това са недемократични избори. Той добави, че вотът все още не е решен и предстои още по-голямо изпитание. Станишев е категоричен, че битката ще бъде затова дали България ще бъде европейска демократична държава. По думите му изборите в някои общини са продължили чак до 22.30 ч.

Повечето българи не подкрепиха управляващата партия ГЕРБ. Около 60% от българите гласуваха за други кандидати за президент и вицепрезидент. Иронично е, че двама бивши министри от тройната коалиция – Ивайло Калфин и Меглена Кунева, взеха повече от двама министри от сегашното правителство – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, изтъкна Станишев и добави: Сценарият на ГЕРБ вече не сработи. Той не сработи още на първи тур, колкото и да се хвалят в момента. Това е сериозен неуспех на плановете, които те имаха. Според него в сравнение с 2009 г. ГЕРБ губи подкрепа, а доверието към БСП се увеличава. 

Не се срамувам от подкрепата на всеки български гражданин, който ще даде своя глас за тази кауза – да променим това статукво. И гласове на етнически българи, и на етнически турци, и на роми, и на арменци, и на всички от различни политически партии, защото това, за което се борим, не е просто кауза на БСП. Това е кауза за демокрацията на България, категоричен е Станишев.

Лидерът на БСП коментира още: Не е имало избори, в които толкова пряко държавната машина да се обвърже с кампания. Това започна от Изборния кодекс, формиране на ЦИК, общински избирателни комисии, секционни избирателни комисии с тотално доминиране на управляващите. Като се мине през ролята на най-големия отпускар в държавата – министътр Цветанов, и се стигне до това, че парламентът беше по същество разпуснат за удобство на кампанията на управляващите.

БСП ще прави пълно паралелно преброяване на изборните резултати, обяви Станишев. Той е убеден, че разликата между първата и втората двойка ще се стеснява и тя е преодолима. 

„Не” на страха, „Да” на свободна европейска социална демократична България. Това е кауза. Тя е по-голяма и от БСП, каза още лидерът на БСП. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна