Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Огромен брой българи гласуваха срещу ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
Такива избори не е имало през последните 20 години. Толкова зле организирани с толкова пречки пред гражданите свободно да изразят своята воля. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред "Хоризонт":

Второ не е имало избори, които да са провеждани при такъв тотален натиск от страна на управляващите- с контролиран вот, с купен вот, със страх, който доминираше не само през цялата кампания, но и през последните 2 години. Въпреки това огромен брой българи излязоха и гласуваха срещу ГЕРБ, защото митът за това, че ГЕРБ са непобедими и че могат да печелят на първи тур каквото си пожелаят просто рухна и това стана ясно. Близо 60% от българите гласуваха за кандидати различни от тези на ГЕРБ. БСП се показа като основна алтернатива на ГЕРБ, защото ние тръгнахме последни в тази кампания, а всъщност ГЕРБ водят кампания 2 години. Кунева започна от януари. Ние започнахме от прогнози, че ще бъдем трети. Сега ние твърдо отиваме на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ при това при спадаща разлика между Плевнелиев и Калфин.

Според Станишев на втория тур за президент много ясно ще се очертае алтернативата пред хората:

Единият модел- ГЕРБ- еднолично управление, президентска институция, която ще бъде послушна, цялата власт в едни ръце и вторият модел е свободна държава и хора, които изразяват свободно своята воля. Ние търсим подкрепа преди всичко от хората, защото и хората гласували за Кунева, и хората гласували за десни кандидати, и за други опозиционни кандидати - те не харесват това, което се случва, те не харесват мачкането на хората, полицейщината и липсата на социална политика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна