Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК е получила протоколите от 93 ОИК

Таня Милушева

Протоколите от 93 Общински избирателни комиисии вече са постъпили в ЦИК. Заместник-председателят на комисията Румяна Сидерова посочи, че в някои от общините още от утре започва предизборната кампания за втори тур.

Всички протоколи, които бъдат приети, веднага се предават в изчислителния пункт в зала "Света София" за въвеждане, обясни Сидерова. Тя посочи, че ЦИК трябва да обяви на 48-ия час след края на изборния ден резултатите от първия тур на изборите за президент и вицепрезидент.

За втория тур на изборите ще бъдат подготвени нови избирателни списъци, съобщи проф. Красимир Калинов от Централната избирателна комисия. Към тях ще бъдат прибавени лицата, които са придобили право на глас между двата тура, и ще бъдат отстранени забелязани грешки.

Проф. Калинов коментира, че на балотажа процедурата по избора е силно облекчена, отпадат тежките листи за общински съветници и вероятно няма да се стигне до удължаване на изборния ден.

Заради многобройните сигнали за нарушения, от Централната избирателна комисия заявиха, че ще подготвят анализ и ще излязат със специално решение за жалбите в изборния ден. Повечето сигнали обаче са били от компетенциите на общинските избирателни комисии, посочват от ЦИК.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна