Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание "Икономист" също коментира изборите у нас

Снимка: БГНЕС

След преброяването на повечето гласове е ясно, че гласувалите в местните и президентските избори в България поискаха запазване на сегашното положение, пише списание "Икономист" в уебсайта си. 

Росен Плевнелиев не получи необходимото мнозинство, за да спечели президентския пост на първия тур в неделя и ще се изправи срещу съперника си -социалиста Ивайло Калфин на балотаж следващата неделя,  но 40-те процента, които получи на първия тур, сочат, че вероятно ще спечели на втория, прогнозира "Икономист". Забележителното е, че и на президентските, и на местните избори, партията на Борисов успя да запази почти същия дял от гласовете, които спечели на последните парламентарни избори преди 2 години. Това се случва въпреки все по-мрачните икономически перспективи и изборната кампания, белязана от грозни епизоди на расово мотивирани безредици, пише "Икономист".

Хубавото е, че дори ако избирателите са недоволни, те не смятат, че отговорът е в крайната десница. Волен Сидеров, кандидат от антиромската партия Атака, спечели по-малко от 4% в неделя. Не се представи добре и етническата турска партия Движение за права и свободи - голяма част от избирателите й останаха у дома след поредицата вражди в партията, посочва "Икономист".

Обощението направи Мая Бонева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна