Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сирийските болници подлагат на мъчения

Сирийското правителство е превърнало болниците в инструмент за репресии срещу продемократичните демонстранти в страната, съобщи "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА. Ранени сирийци в най-малко 4 държавни болници са били подлагани на мъчения и тормоз, включително от страна на медицински работници, твърди намиращата се в Лондон правозащитна група.

"Дълбоко обезпокоително е, че сирийските власти са дали свобода на действие на силите за сигурност в болниците и че, както изглежда, медицинските работници измъчват и малтретират същите онези хора, за които се предполага, че трябва да се грижат", каза Силина Насер, изследовател за Близкия изток и Северна Африка в "Амнести интернешънъл".

В доклад на организацията се казва, че пациенти са били бити от медицински служители и силите за сигурност в държавни болници в Банияс, Хомс и Тел Карах, както и във военната болница в Хомс. "Амнести интернешънъл" призовава сирийските власти да гарантират еднакво отношение към всички пациенти, без да се взема предвид политическата им принадлежност или дейност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна