Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Власенко, адвокат на Юлия Тимошенко: Съдът беше преднамерен и едностранчив

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Към материалите по делото срещу бившия украински премиер Юлия Тимошенко има документи от прокуратурата, подписани на несъществуващата дата 31 април, каза адвокатът на Тимошенко Сергей Власенко в интервю за "Хоризонт". Интервюто на Ангелина Пискова с адвоката, който е и депутат от фракцията БЮТ беше излъчено в "Преди всички".

Изобщо не са доказани загубите, които инкриминират Юлия Владимировна. Няма и причинно-следствена връзка между нейните действия и някакви загуби. Имаше и представители на дипломатическия корпус и всички те казват, че това е опит да се криминализира нормално действие на един премиер и че това е политическо решение и то не може да бъде обект на углавно преследване. Дори Генералната прокуратура не можа да докаже никаква лична заинтересованост на Тимошенко при сключването на тези договори. Нито една дума за корупция няма в тези обвинения.

Нарушенията на съда бяха на практика всеки час, всяка минута. Ако от 40 свидетели на прокуратурата съдът разпита всички, то от 30 свидетели на защитата бяха разпитани само двама, при това показанията им не бяха взети под внимание, каза още Сергей Власенко. Ето такова равенство има у нас между страните в съдебната зала, коментира защитникът. Той нарече процеса "преднамерен и едностранчив". И малките деца вече знаят, че в страната ни няма независима съдебна система. Не можем да разчитаме на следващата инстанция, разчитаме на Европейския съд за правата на човека, на европейската и международната общност, каза още Власенко.

Цялото интервю на Ангелина Пискова със Сергей Власенко чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна