Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Оли Рен ще отговаря и за еврото

Оли Рен
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен ще бъде натоварен със задачата да управлява въпросите, свързани с единната европейска валута - еврото. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес, след като в сряда вечерта се проведе кризисна среща на върха в Брюксел.

Смятам да натоваря Оли Рен с допълнителни отговорности. Той ще стане заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономическите и валутните въпроси и еврото. Да имаме комисар, който е натоварен специално с еврото, показва, че искаме управлението на еврото да се случва в общностна рамка, заяви Барозу пред Европейския парламент в Страсбург.

Според Жозе Мануел Барозу подобен ход е изключително важен, но ще има и символично значение, а символите са важни, подчерта председателят на Еврокомисията.

Номинацията на Рен може да доведе до създаването на поста на финансов министър за еврозоната, за което призовават някои лидери от Европейския съюз, посочва Франс прес.

Създадена е достатъчна защита срещу разпространяване на дълговата криза, благодарение на споразумението за увеличаване на средствата за Европейския механизъм за финансова стабилност, които могат да достигнат до около 1 трилион евро. Това заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой пред евродепутатите по време на пленарната им сесия в Страсбург.

Установили сме два подхода към Европейския механизъм за финансова стабилност. Първият има за цел да предостави кредитно подсилване за суверенните книжа, издавани от държавите-членки. Вторият подход - фондът би могъл да създаде един или няколко механизма за специални цели, за да финансира операциите си. Всяка от възможностите ще доведе до увеличаване на средствата му с четири до пет пъти, обясни Херман ван Ромпой.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна