Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден за размисъл преди утрешния балотаж

Снимка: БГНЕС

Днес е ден за размисъл преди изборната неделя .Утре ще се гласува за президент и за местна власт в общините, където не успяха да изберат кметове на 23 октомври. За да не се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред в много населени места още от тази вечер до неделя се забранява продажбата на алкохол.

Всички изборни помещения ще бъдат оборудвани с необходимите изборни материали, след което полицията ще поеме тяхната охрана. В деня за размисъл е забранено унищожаването или заличаването на плакати и агитационни материали, обясни говорителят на Централната изборателна комисия Ралица Негенцова.

Нека всики избиратели да знаят, че в деня за размисъл не може да се провежда предизборна агитация, нито в деня за размисъл, нито в изборния ден. Не биха могли да се оповестяват социологически проучвания. Това са основни въпроси, които досега мисля, че всеки един гражданин и един избирател трябваше да ги е запомнил.

Сигнали за нарушение  деня за размисъл се подават в общинските избирателни комисии.

За изборите за президент не се издават нови удостоверения за гласуване на друго място. Избирателите, които са се снабдили с подобни или пък с такива за определно място и не са ги използали на първия тур, могат да гласуват с тях  утре. Останалите, могат да дадат гласа си при условие, че се снабдят с оригинал на използваното от тях удостоверение от общинската избирателна комисия, на територията на която се намира секцията, в която са гласували. За целта те се явяват лично в ОИК, която сверява данните от документа за самоличност на избирателя и удостоверението при нея. След това се прави копие от документа, което остава в комисията, а оригиналът се предава на избирателя.

Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент на България ще започне тази вечер в 20.00 ч. българско време с отварянето на избирателната секция в Оукланд, Нова Зеландия, съобщават от Министерството на външните работи. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна