Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чуров: Операция "Обединен защитник" е изключително успешна

Снимка: БГНЕС

Водената в Либия операция "Обединен защитник" е изключително успешна. Това каза българският посланик в НАТО Тодор Чуров в предаването "Събота 150". Аз мога да се присъединя към тази оценка като представител на страна, която е участвала в процеса от изработването на т.нар. "инициираща директива" за предприемането на оперативния план и до завършването на операцията. Бих споделил, че два момента са основните, които определят успеха на операцията. Ако тя не се беше състояла, щеше да има изключително голям брой цивилни жертви от населението, което се противопоставяше срещу Муамар Кадафи, и на второ място, самата операция се проведе при изключително малко съпътстващи щети, т.е. жертви от страна на цивилни, обясни Чуров.

Целите на операцията се определят от мандата, който беше даден от две резолюции на Съвета за сигурност и имаше три основни елемента - защита на гражданското население, осигуряване на зона за забрана на полетите и налагане на оръжейно ембарго, каза той.

Според българския посланик в НАТО решението за прекратяване на операцията е дошло навреме, тъй като операцията е изпълнила целите си.

Големият плюс е, че имаше пълен синхрон между действията на НАТО и решенията на Съвета за сигурност, като взетото решение от НАТО следваше буквално часове след взетото решение на ООН, обясни той.

При положение, че новата власт в Либия поиска съдействието на НАТО, алиансът може да окаже помощ за реформата в сектора на сигурността и отбраната и изграждането на съответните институции, обясни Чуров:

В момента се смята, че при отправена молба НАТО може да съдейства за реформата в сектора на сигурността и отбраната в Либия. На второ място, процесът на изграждане на държавност може да бъде подпомогнат и в областта на контрол на незаконното разпространение на оръжия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна