Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 18 областни градове се провеждат балотажи за кмет

Снимка: БГНЕС

В Пловдив на балотаж за кмет се явяват кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев и кандидатът на ВМРО-НИЕ и коалиция Славчо Атанасов. Разликата между двамата на първия тур е малко повече от 10 на сто.

Изборният ден във Варна започна нормално във всички 378 постоянни секционни избирателни комисии и в 8 временни. Председателят на Общинската избирателна комисия Иван Лечев съобщи, че вчера около 170 членове на комисии са били подменени с други представители. Във Варненска област се провеждат 9 балотажа.

Изборът в морския град е между кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов и Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет. Двамата имат 1310 застъпници за днешния балотаж. За сравнение - на първия тур застъпниците бяха рекорден брой - над 17 хиляди.

На балотажа за кметското място в Плевен се борят кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков и досегашния кмет Найден Зеленогорски. Разликата между тях от първия тур на изборите е близо 800 гласа. 168 са секциите в общината. 5 на сто от членовете на секционните комисии са се отказали да участват във втория тур.

В Перник балотаж ще има между канидат-кметовете на БСП и ГЕРБ. На първия тур между тях имаше разлика от около 3 200 гласа. Миналата неделя в Перник избирателната активност достигна почти 50 на сто привечер, като най-висока тя беше между 20 и 21 ч. с удължаването на изборния ден.

Освен президент и вицепрезидент, хората в Благоевградска област ще избират днес 54 селски кметове и осем общински градоначалници. Част от членовете на секционни комисии бяха подменени от ОИК заради неудовлетворителната им работа на първия тур. Избирателите в Благоевградска област ще гласуват с най-евтините бюлетини в страната - под 5 ст. за бройка.

В шест общини на Бургаска област се провеждат балотажи. В Несебър, Поморие, Приморско, Айтос, Карнобат и Средец на втория тур на изборите се явяват досегашните кметове срещу свои опоненти. Разликата между кандидатите е малка. Най-много сигнали за нарушения и купуване на гласове на първия тур имаше в община Несебър.

С час по-рано - в 5 ч. започнаха изборите в бургаското село Тънково, след като на първия тур повече от 200 души не успяха да гласуват.

В две секции в община Сливен началото на изборния ден се е забавило
заради проблеми със застъпниците на политическите сили, които пречили на членовете на секционните комисии да започнат нормално работата си. От Общинската комисия обаче са се намесили и проблемът е отстранен. 92-ма от общо над 1500 членове на секционни комисии са били сменени по тяхно желание.

В община Велико Търново всичките 133 секции за гласуване бяха отворени навреме и изборният ден започва нормално. Според председателя на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова няма масов отлив на членове на секционните комисии. Ще бъдат подменени само няколко души, които не са се явили тази сутрин.

За кметския пост в Русе ще се състезават Пламен Стоилов, издигнат от ГЕРБ, и Искрен Веселинов, кандидат на „Синята коалиция плюс ВМРО”. Всички 209 комисии в Русенската община са се обадили в Общинската избирателна комисия, че са започнали работа. Няма вълна от отказ на членове, които не искат да работят на втория тур на изборите. Според председателя на Общинската избирателна комисия Иван Иванов дори е имало чакащи, които са готови веднага да заменят отсъстващи членове на комисии, но това не се е наложило.  

Изборният ден бе открит навреме във всички избирателни секции на територията на община Разград. Говорителят на Общинската избирателна комисия Стоян Дончев съобщи за комично "произшествие" в 41 секция в Разград: жена - член на секционната комисия, е изпратила мъжа си да изпълнява функциите й в комисията, тъй като сутринта имала друга работа.

И в десетте общини на област Враца има балотажи на изборите за местна власт. Кмет ще избират и в повечето села в областта. Големият брой застъпници затрудни гласуването миналата неделя, а сега очакванията са за по-добра организация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна