Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди полицаи се грижат за сигурността в изборния ден

Николай Христов

15 220 служители на Министерството на вътрешните работи ще работят за спокойното протичане на втория тур на изборите. Те ще следят за сигурността и обществения ред в районите на над 11 хиляди избирателни секции.

Полицаите ще оказват съдействие на ОИК и секционните избирателни комисии при искане от председателя на комисията. В районите на провеждане на изборния процес няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение и употребили алкохол и носещи оръжие.

В София има над 2 400 служители на реда, които ще се грижат за сигурността. Охраняваните секционни избирателни комисии са 1 468. 1 381 пожарникари също ще участват в охраната на изборите и проверките на безопасността на изборните секции.

Сигнали за купуването и продаването на гласове ще се подават на съответното районно полицейско управление или на полрицейските служители, които се намират в близост до изборните места. Ще бъде отворена и денонощна телефонна линия на МВР.

129 сигнала за нарушаване на изборния процес са постъпили в МВР през последната седмица. 51 от тях не са свързани с изборите.

Само за един ден, до осем часа тази сутрин, са получени 24 сигнала от хора, свързани с нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на изборите. От тях пет не са несъотносими към изборния процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна