Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето софиянци ще гласуват само за президент

Снимка: радио Видин

Юлияна Стоянова

След като избраха кмет още на първи тур, днес по-голямата част от софиянци ще гласуват само за президент. В 14 от селищата в рамките на Столичната община ще има и балотаж за избор на кмет на кметство.

Въпреки че в София упражняват правото си на глас най-много хора, този път те ще са над 1 милион и 120 хиляди души, опашки от чакащи да дадат гласа си не се очакват. Причината е, че по традиция столичани не са особено активни.

Преди седмица при изборите 2 в 1 до урните отидоха около 43 на сто от имащите право на глас софиянци. Въпреки че това е с 10 процента повече, отколкото на президентските избори през 2006-та, е същевременно и със същия процент по-малко от средната избирателна активност за страната от първия тур на тези избори.

И този път ще може да се гласува в 1425 секции, а допълнително ще бъдат разкрити и 25 секции в здравните заведения и в местата за временно задържане.

На първия тур изборният ден в столицата премина сравнително спокойно, а основните проблеми и хаосът настъпиха след края му и на следващия ден, когато трябваше да се обработват и предават протоколите от изборите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна