Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много сигнали за "забранителните" списъци

Най-голям брой от получените от Института за развитие на публичната среда сигнали за нарушения са свързани с "забранителните" списъци, заяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пред БНР. Всички "класически" форми на натиск, на контролиран и на купен вот на местата където има балотажи, се запазват, добави Цонева.

По повод "забранителни списъци" за гласуване, говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов отбеляза, че ЦИК няма правомощията да се намесва в тези списъци и да ги променя преди днешния вот:

Избирателните списъци се съставят от общинските администрации въз основа на данните, които тези администрации имат в регистрите на населението. Самите избирателни списъци пък за удобство се отпечатват от Главна дирекция ГРАО. Целият този масив обаче автоматизира. В него нито един не може да пипа, не може да вади избиратели по свое усмотрение. След като има данни на едно лице, че то има настоящ адрес в чужбина, то задължително е попаднал в забранителните списъци. ЦИК не можеше да интервенира върху тези избирателни списъци поради липса на правомощия. Тема за коментар след това е дали има погрешно попаднали лица в тези забранителни списъци, но това вече е работа на други държавни органи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна