Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към 15ч. за президент и вицепрезидент са гласували над 29% от столичани

Снимка: Венета Павлова

Избирателната активност към 15 часа в Столична община е била 29 %. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Марина Белчева. Най-активни при избирането на президент са били живеещите в Нови Искър и Банкя, където са гласували над 34% от имащите право на глас. Най-слаба е активността в районите "Средец" и "Кремиковци". В сравнение с първия тур на изборите софиянци гласуват по-активно. В комисията са получени 2 сигнала за агитация в нарушение на закона.

Към 13 часа гласа си бяха дали над 22% от избирателите. Няма нито една писмена жалба до Софийската ОИК. Обаждат се обаче хора, които са в забранителните списъци и не могат да гласуват, каза секретарят на ОИК Диана Тонова:

Ситуацията е идентична със ситуацията на първи тур. Избирателите установяват отново, че са в забранителните списъци, но на всички, които се обаждат, казваме, че не е в нашата компетентност да ревизираме тези списъци. Имахме един случай по телефона, в който гражданинът се оплака, че на първи тур е гласувал, а на втори тур е включен в забранителен списък. За съжаление самите секционни комисии не могат да направят нищо в тази връзка. Те изпълняват стриктно разпоредбите на закона и не допускат лица, включени в забранителния списък, да гласуват, независимо от това какво твърдят гражданите.

От Общинската избирателна комисия в София съобщиха още, че тази вечер охраната на зала "Универсиада", където се предават изборните протоколи, ще има по-строг пропускателен режим и няма да допуска депутати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна