Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в страната

Снимка: БГНЕС
В Пловдив, където днес избирателите гласуват за президент и кмет на града се запазва тенденцията активността да е по-висока в сравнение с първия тур на изборите. От ОИК съобщиха, че до 17 ч. са гласували близо 38,7% от имащите право на глас пловдивчани. Малко над 33% са били те към същия час миналата неделя. Районната прокуратура работи само по един сигнал за купуване на гласове. В него се твърди, че партия-партньор на опонента пазарува гласове по нова схема срещу 30 лв. още 3 сигнала са получени в Районната прокуратура, като по тях след проверка са образувани откази. В кв. Столипиново обстановката е спокойна, няма наплив на хора пред избирателните секции. Към 17 ч. най-висока е активността в Община Брезово – 60% са гласувалите за президент, 70% - за кмет. Най-голямо разминаваме между двата вота има в Първомай, където е получен и един сигнал за купуване на гласове.

Повече от една трета от избирателите в Плевенска област вече са гласували. Най-активни са общините Никопол и Пордим, където избирателната активност надхвърли 50%.

Във Варна изборният ден преминава спокойно, няма сигнали за съществени нарушения. В седем избирателни секции в район "Приморски" бяха намерени бюлетини за президентските избори за Видинския избирателен район които бяха подменени. 1291 са намерените в посочените секции бюлетини, които са предназначени за Видин. Те бяха заменени от резервните бюлетини за Варна, а ОИК призна подадените гласове с тях за действителни, тъй като кандидатпрезидентските двойки са едни и същи за цялата страна. Към 18 ч. избирателната активност във Варна за президентските избори е 33,68%, а за местния вот – 34,85%.

Изборният ден в Смолянска област протича нормално, без особени нарушения. В планинската част на областта избирателната активност надвишава 64%.

Полицията в Стара Загора разследва случаи за купуване на гласове. Окръжният прокурор Константин Тачев уточни, че образуваните досъдебни производства са три - в Раднево, Стара Загора и община Казанлък. Районният прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров съобщиза още едно образувано досъдебно производство, което също е за купуване на гласове в Община Павел Баня, предимно в ромските махали. Проверки на общинските избирателни комисии не потвърждават сигналите за купуване на гласове. Избирателната активност в Стара Загора е 36,5%.

В десетте общини на Врачанска област, които днес избират кметове, активността е с 15% по-висока от миналата неделя. Навсякъде изборният ден преминава спокойно. Няма сигнали, че изборният ден ще продължи по-дълго от 19 часа. Активността на гласуващите във Враца е 37%, най-висока е в общините Роман, Борован, ХАйредин- близо 60%.

Между 50 и 150 лева за глас се предлагат в ромските квартали на Силистра, както и в селата Калипетрово, Айдемир и Йорданово. Това твърдят в жалби до прокуратурата и полицията от щаба на един от кандидатите за кмет. През целия ден щабовете на двамата кандидати за кмет на Силистра си разменят обвинения в купуване на гласове, контролиран вот, извозване на гласоподаватели до секциите и забранена агитация. Жалбите до прокуратурата и полицията са 7. До момента нито един от сигналите не е официално потвърден. До 17 ч. за кмет са гласували близо 43% от избирателите, за президент и вицепрезидент – около 42%.

Повишена активност за балотажа за местна власт в Хасково. Към 17 часа са гласували над 45%, с 10% повече от първия тур. За президент и вицепрезидент вота са дали 41%. В Общинската избирателна комисия са постъпили 5 жалби за нарушения на изборния закон .Няма подадени сигнали за купуване на гласове. Пред избирателните секции няма струпване от хора.

В община Сливен вече са гласували над 42% от избирателите. Активността се увеличава в края на деня, особено в ромските секции. Около 20 сигнала за изборни нарушения са постъпили в предизборния щаб на ОД на МВР и ОИК в Сливен. До момента нито един от тях не е потвърден, но една от жалбите е предадена в прокуратурата.

На балотажа в Русе е регистрирана с близо 10% по-висока избирателна активност. В общините на Русенска област средната активност е около 50%. Във всичките осем общини днес избират кметове и президент.

Активността и за двата вида избор в Перник е с 10% по-висока от първия тур. Потвърдените сигнали за организиран вот са малко, въпреки че от няколко партийни щаба съобщиха за много нарушения. 7 жалби са подадени в ОИК, 3 от които са определени като неоснователни, а други 2 са за агитация. Гласувалите в Перник за кмет са 37 000, което е 43%. 

В община Търговище освен президент избират и кмет. В Общинската избирателна комисия до този час не е постъпил нито един основателен сигнал за нарушение. Двата балотажа регистрират по-висока избирателна активност за разлика от първия тур на изборите. Още по обяд гласувалите бяха със 7% повече в сравнение с миналата неделя по това време. Тогава до обедните часове бяха гласували 20% от избирателите, а сега прехвърлиха 27%. До 16 часа активността за местните избори се покачи до 40%, което е с 3% повече спрямо първи тур. С около процент има и повишение на активността за президентските избори. Тук изборният ден премина без сериозни сигнали за нарушения. Към този час няма опашки пред избирателни секции, с изключение на две - в селата Голямо ново и Баячево.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна