Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франс прес за изборите в България

Българските избиратели днес гласуват във втория тур на президентските и местните избори. Кандидатът за президент на ГЕРБ, бившият министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев събра най-много гласове - 40,1 процента на първия тур миналата неделя. Негов опонент на балотажа е кандидатът на социалистите Ивайло Калфин, който получи 29 на сто от гласовете.

Очаква се оспорвана надпревара, тъй като Българската социалистическа партия се опитва да запази контрола над представителната власт след двата успешни мандата на президента Георги Първанов. За ГЕРБ също е важно да спечели президентските избори, тъй като по този начин дясната партия ще има пълен контрол върху управлението на страната.

Спечелването на мнозинство в голяма част от общинските съвети на гласуването миналата неделя бе помрачено от купищата обвинения в изборни манипулации и купуване на гласове, отбелязва Франс прес.

Усложнените избори 2 в 1 и приетите нови изборни правила предизвикаха административен хаос в избирателните секции на първия тур. Много избиратели не успяха да гласуват заради големи опашки или несъответствия в избирателните списъци. Централната избирателна комисия също се забави с обявяването на резултатите от първия тур, като превиши посочения в закона срок от 48 часа след края на изборния ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна