Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителите на Г-20 започнаха срещата си в Кан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ръководителите на 20-те водещи световни икономики започнаха срещата си в Кан, изправени пред предизвикателството на гръцкия референдум за спасителния план и участието в еврозоната. 

Остро безпокойство беляза началото на срещата на върха на страните от Г-20, след като неочакваният референдум на Гърция осуети плановете на представителите на еврозоната да изложат готовото споразумение от 27-ми октомври за разрешаване на гръцката криза и стабилността на еврото. На извънредни преговори снощи Париж и Берлин поставиха ултиматум на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, като обявиха, че отлагат последната част от спасителния заем за Гърция до резултатите от референдума. Европа и МВФ няма да дадат нито цент, докато Гърция не приеме целия пакет от договорените мерки. Няма да ангажираме европейските, френските и германските данъкоплатци, ако приетите правила на 27-ми октомври не бъдат спазени, отсече френският президент Никола Саркози на обща пресконференция с германския канцлер Атгела Меркел. Китай също поиска сериозни гаранции, за да даде своя дял в спасителния план.

Ръководителите на Г-20 ще се съсредоточат върху реформата на световната монетарна система, финансовото регулиране и стабилността на цените на суровините, грижата за работните места и социалните аспекти на глобализацията. Всяка от страните трябва даде по няколко предложения.


Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени