Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Илчев: Искаме промяна на философията на финансирането на вузовете

Снимка: Архив

Човек, който става ректор, има нужда от година - година и половина, за да навлезе в работата на университета. Опитах се през последните няколко месеца да намеря кандидати, които са запознати добре с финансовото състояние и с програмите за развитие. Имаше двама подходящи кандидати, но те се отказаха. И аз се озовах в неприятната ситуация да бъда издиган от факултетите, каза в "Преди всички" проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св.Климент Охридски" и кандидат за втори мандат.  

Няма друг университет у нас, който да развива толкова много професионални направления и да получава същата субсидия като другите университети. Бюджетът на университета за 2012 е намален с 4 процента. Предвидени са суми за поощряване на добрите университети, от които вероятно ще получим 3 милиона, уточни проф. Илчев.

Финансовото ни състояние е лошо, в началото на кризата на университета бяха отрязани 12-13 млн. лева. Успяхме да компенсираме половината от тази сума, но няма как да компенсираме цялата, освен ако не тръгнем към масови съкращения. На местата на пенсионирани преподаватели не назначаваме нови, т.е. на практика свиваме щата.

Проблемът е в състоянието на държавата. Основните ни искания не са свързани с повече пари, а с философията на финансирането. Съгласно рейтингите миналата година някои университети получиха допълнително финансиране, тази година ни обещават същото. Това е капка в морето, няма да промени нищо съществено засега, но това е пътят, по който трябва да се върви, смята проф. Илчев. 

Цялото интервю на Борислава Борисова и Станислава Пирчева с проф. Иван Илчев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна