Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Архангелова задушница

Снимка: БГНЕС

Архангелова задушница, известнва като "мъжка", се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември и е една от трите големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на панихидата във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Пета механизирана бригада в Плевен ще отбеляза Архангелова задушница с военен ритуал. Пред Параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена панихида за загиналите за България офицери и войници. Почетният караул от бригадата и представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отдадат военни почести. Във Военното гробище в Добрич и в още три добруджански села ще бъде отслужена панихида за героите в Добричката епопея през 1916-та година.
Почит към загиналите български войници и офицери по фронтовете на Македония се отдава и в западната ни съседка, съобщи кореспондентът на БНР Мартин Минков. В страната, с българска помощ държава бяха възстановени военните гробища. По традиция се отдава почит към паметта на героите с военно-църковни церемонии на гробищата край селата Цапари и Беранци, край Битоля и на гробището в Ново село. Присъстват членове на дипломатическите ни представителства, местни граждани и представители на българските МВнР и Министерство на отбраната.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи панихида пред паметника на загиналите във войните между 1912-1918 година. Висши военни и представители на местната власт поднесоха венци и цветя в памет. Военнослужещи от Военноморската база във Варна положиха цветя и пред паметника на капитан първи ранг Димитър Добрев - командир на отряда, потопил турския крайцер "Хамидие" по време на Балканската война. 

В Ловеч беше открита мемориална плоча на младежи, загинали по време на наборна и кадрова военна служба в мирно време. Инициатор за поставянето на финансираната от дарения и с общинско съдействие плоча е председателят на местното дружество „Военноинвалид” - Никола Петров

 

Столичният Център за градска мобилност осигурява допълнително транспортно обслужване във връзка със Задушница. Осигурени са временни трамвайни линии с по 4 мотриси от кварталите "Иван Вазов" и "Борово" до Орландовци, както и временни автобусни линии с номера 83-А, 108-А, 18-А, 86-А, 90-А, които да облекчат достигането до най-големите гробищни паркове. С увеличен брой коли ще работят линии 63, 64 и 86. От Центъра за градска мобилност съобщиха, че са осигурени дежурни контрольори по маршрутите към гробищните паркове и продавачи на билети по крайните станции.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна