Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските мюсюлмани отбелязват Курбан Байрам

Снимка: БГНЕС
Мюсюлманите честват един от най-големите си празници - Курбан Байрам. Празникът, наричан още Коч Байрам, продължава четири дни, през които вярващите първо отдават почит на починалите си близки, а след това принасят в жертва овен за здраве, даряват част от месото на по-бедните и си вземат прошка с роднините.

Хиляди мюсюлмани от Кърджалийско посрещнаха тази сутрин Курбан Байрам. Началото му беше обявено с голяма молитва във всички джамии. Заради празника беше прекратено и започналото в Административния съд повторно преброяване на бюлетините от местния вот.

Курбан Байрам се празнува 4 дни. Традицията повелява да се заколи жертвено животно и да се поиска прошка от възрастните. Това е най-големият мюсюлмански празник, който в района на Кърджали е известен като Големия коч. Животното, обикновено овен, се купува поне месец по-рано, ако стопанинът няма свои стада. Пазарлък не се прави - колкото поиска продавачът, толкова му се плаща. Има обаче много хора, които не могат да си позволят покупката на цяло животно, поради което местни търговци рязко вдигнаха цената на телешкото месо и дори на рибата. Вярва се, че жертвоприношението е изплащане на данък. Дните на Байрама са посветени на почивка и гостувания при близки и приятели. Традиционният сладкиш е баклавата.

Емине Халилова от Дулово разказва: Рано сутринта се отива на молитва в джамията - млади, стари, който иска. Отива. След това се коли курбана. Най-малко на седем семейства трябва да се раздаде от курбана. После се готви. По-малките целуват ръце на по-големите.

Информация на кореспондентите на БНР в страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени