Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС иска яснота от Гърция, преди да й отпусне още пари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гърция трябва да покаже "яснота" за своята политическа и икономическа ситуация преди да може да получи нови средства от спасителния фонд, обяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж, цитиран от Франс прес и "И Би Ес".

Очакваме пояснения, както в политическо отношение, така и за прилагането на споразумението от 26 и 27 октомври. По-точно очакваме тази вечер министър Венизелос да докладва на еврогрупата за тези развития и дискусията ще започне отново от този момент. Решенията трябва да бъдат взети не само от еврозоната, както знаете, но и от Международния валутен фонд, за да пристъпим към отпускането на шестия транш, обясни Алтафаж.

Финансовите министри от еврозоната се срещат тази вечер в Брюксел, където ще присъства и гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. Те ще дискутират дали Гърция отговаря на условията, за да й бъдат отпуснати още 8 милиарда евро от спасителния план, който е на обща стойност 110 милиарда евро. Досега отпускането на помощта беше отлагано, докато Гърция докаже, че ще одобри новия спасителен план, който обаче изисква по-строги мерки за икономии вътре в страната.

Премиерът Георгиос Папандреу, който се оттегля, днес отново ще преговаря с лидера на основната опозиционна партия - Андонис Самарас, за подробности около състава на новото правителство. Очаква се то да осигури одобрението на спасителния план от 26 и 27 октомври.

Според Елена Панаритис, депутат от гръцката социалистическа партия ПАСОК, личността на бъдещия министър-председател ще бъде решаваща за това дали Гърция ще успее да възстанови доверието на своите европейски партньори.

Това, което е невероятно важно, е да възстановим доверието, а доверието не се установява, като просто се каже: "Добре, ще намерим спасителен пакет и това е краят на ситуацията", защото спасителният пакет съдържа промени на системата в правителството на Гърция. Той съдържа промени в системата, по която ние правим бизнес. Той предполага промени в системата, по която работи публичният сектор. Така че министър-председателят е изключително важен за начина, по който работи правителството, обясни Панаритис.

Германският канцлер Ангела Меркел е "изразила уважение" към решението на Папандреу да се оттегли от поста на министър-председател на Гърция. Това е станало по време на телефонен разговор между двамата, съобщи Щефен Зайберт, говорител на Меркел. Канцлерът, от своя страна, изрази своето уважение към решението на премера и изрази благодарност за доброто сътрудничество, обявил Зайберт пред репортери по време на редовен прес брифинг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна