Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ: Иран прави опити, свързани с ядрено оръжие

Снимка: http://cdn.wn.com

В доклад за иранската ядрена програма Международната агенция за атомна енергия обяви, че някои тайни ирански опити са свързани с разработване на ядрено оръжие. Агенцията посочва, че разполага с надеждна информация, която затвърждава опасенията за евентуално военно измерение на иранската ядрена програма. В доклада са представени подробно ядрените проекти и експерименти, извършени от Техеран и се посочва, че по някои от тези дейности работата продължава.

Коментари от страна на Иран и на западни държави по доклада се появиха още преди неговото официално представяне. В израелски медии се появиха дори спекулации за военни удари срещу ирански ядрени обекти.

Часове преди публикуването на документа министърът на отбраната Ехуд Барак заяви по националното радио, че Израел "все още не е взел решение за военна операция срещу Иран". От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че проучват доклада.

Очаква се, САЩ и други страни да използват доклада, за да упражнят натиск за приемането на повече санкции срещу големия производител на петрол. Техеран вече определи заключенията като изфабрикувани и неоснователни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна