Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

286 сa лидерите на престъпни групировки у нас

Снимка: БГНЕС

286 са лидерите на престъпни групировки в България, като от тях 134 са неутрализирани от полицията. Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички” главният секретар на МВР Калин Георгиев. По думите му, кризата води до увеличение на уличната престъпност.

Георгиев смята, че полицията е свършила добре своята работа по случая „Катуница”: Единственото, което не разреших да бъде направено в Катуница, е използването на тежката техника и също така използването на сила. Ние сме изправени срещу една маса от хора, в която има страдащи, има обидени, има роднини на загиналите момчета и има хора, които са дошли там да палят и чупят. Аз бих ги определил като лумпени и маргинали.

Той обаче не недоумява защо въпреки усилията на полицията, съдът продължава да освобождава със смешни гаранции хора, уличени в източване на милиони: Останах леко изумен от факта, че всички участници в организираната престъпна група по източване на ДДС, които бяха задържани, в момента са на свобода или със смешната гаранция от 1000 лв. Тук е моментът да зададем въпроса – къде отива превенцията? Включително можем да коментираме случая „Ковачки”. Той получи присъда – условна, което означава, че оттам нататък всеки един бизнесмен, който реши да заобикаля законите, може спокойно да прибира милиони и да получава условни присъди. Това за мен е недопустимо и означава, че отново трудът ни е сизифов, пак пълним каца без дъно.

България продължава да стои на пътя на наркотиците, разказва още Калин Георгиев.

Относно евентуалните протести на полицаите, главният секретар на МВР коментира: Много ми се иска служителите на МВР да бъдат облечени, да бъдат обути, да имат достатъчно гориво и да могат да покрият най-нужните потребности на живота.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна