Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Има риск икономиката да навлезе в "изгубено десетилетие"

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световната икономика е изправена пред риска да изпадне в "несигурност и финансова нестабилност" и да навлезе в "изгубено десетилетие". Това предупреди генералният секретар на Международния валутен фонд Кристин Лагард в началото на двудневното си посещение в Китай.

Нашето усещане е, че ако не действаме смело и ако не действаме заедно, икономиката по света рискува да попадне във влошаваща се ситуация на несигурност, финансова нестабилност и потенциален колапс на световното търсене. В крайна сметка има риск от, както някои коментатори вече го нарекоха, изгубено десетилетие, каза Лагард.

По думите й, продължаващата дългова криза в Европа е довела до несигурни перспективи за цялата световна икономика. Казвала съм го преди, но отново ще повторя. Смятаме, че световната икономика навлезе в опасна и несигурна фаза. Неблагоприятните разминавания между реалната икономика и финансовия сектор станаха явни и безработицата, както споменах във връзка със САЩ, защото е необичайно, наистина значително се увеличи с нестихваща сила и е неприемливо висока, каза Лагард на икономически форум в китайската столица Пекин.

Лагард ще разгледа с китайски представители последствията от дълговата криза в Европа и условията, при които втората световна икономика може да бъде убедена да купи повече ценни от Стария континент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени