Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов с медал за заслуги към полската култура

Посланикът на Полша у нас Лешек Хенсел връчва медала на Людмил Ангелов
Снимка: PR

Световноизвестният български пианист Людмил Ангелов получи бронзов медал "Заслуги за полската култура Gloria Artis". Връчи му го Н.П.Лешек Хенсел - посланик на Република Полша у нас.

Медалът е учреден през 2005 година и се връчва за изключителен принос в разпространяването на полската култура по света. Министерството на културата на Полша, по предложение на Полския културен институт в София, отличи Людмил Ангелов за цялостната му дейност в Годината на Фридерик Шопен и цикълът концерти "Людмил Ангелов свири Шопен", който премина при огромен интерес от страна на българската публика.

Лауреат на престижния конкурс за пианисти "Шопен" във Варшава през 1985 г., Ангелов бе поканен тази година в журито на предварителните кръгове на 15-ото му издание.

След церемонията в полското посолство той сподели:
Много ценна е за мене тази награда, която е признание за всички тези години, в които, смея да мисля, съм направил нещо за музиката на Шопен, за полската култура. Наистина хубаво е когато човек бъде насърчен по този начин, а когато зад едно такова признание стои Министерство на културата, в случая на Република Полша, още по-ценно е признанието, което артистът получава, за да бъде убеден, че това, което прави, наистина има стойност.

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева с Людмил Ангелов.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени