Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дребно хулиганство лицата до 18 години плащат до 500 лева

Снимка: Архив

За прояви на дребно хулиганство лицата от 16 до 18 години ще бъдат глобявани от 100 до 500 лв. Предвидено е и административно наказание задържане до 15 денонощия в структурно звено на МВР. Това регламентират приетите на второ четене промени в Указ № 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство.

Красимир Ципов, член на правната комисия от ГЕРБ, поясни отпадането на текста за полагане на обществено полезен труд от 40 до 160 часа за дребните хулигани, който беше приет на първо четене с думите:

Стигнахме до заключението, че при възможността, която дава Указа за борба с дребното хулиганство, наказаният да откаже да полага обществено полезен труд, тази сентенция можеше да бъде заменена с глоба. Колегите от министерство на правосъдието са го включили по аналогия на закона за борба с футболното хулиганство.

С приетите на второ четене промени в НПК депутатите включиха в кръга на разследващите органи по досъдебните производства разследващия митнически инспектор.

Промени на второ четене ще бъдат обсъдени и в Закона за обществените поръчки.

На съвместно заседание три парламентарни комисии ще обсъдят днес проектобюджета за следващата година, както и бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Заседанието на Комисиите по бюджет и финанси, по икономическа политика и на здравната комисия е от 14.30 ч.

 

Добромир Видев и Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна