Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново стратегия за интреграция за ромите

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, оглавяван от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, организира национална среща, на която беше предложен за обсъждане нов проект на национална стратегия за интрегринане на ромите 2012 - 2020 г. Според Цветан Цветанов досега в България са реализирани много стратегии, които не са дали резултати. Реалностите са такива, че има обществено недоверие към всичко, което е свързано с интреграция на ромите, каза Цветанов. Целта на новата стратегия е да обедини добрите практики досега и да се поучи от грешките. А основните приоритети на новата стратегия включват образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона. В репортажа на Станислава Пирчева чуйте какво каза още министър Цветанов и защо някои от участниците в срещата смятат, че това е поредният проект, който няма да промени нищо по отношение на ромите у нас.

Ромите не са част от проблемите, те са част от решението им, не трябва да гледаме на ромите като на воденичен камък на шията на обществото. Ромите са потенциал, това каза в студиото на "Хорзонт" Румян Русинов от Центъра за публични политики и застъпничествоРано е да даваме оценки на новата стратегия, обсъждането й  предстои. Но този документ твърде малко се различава от предишните. За мен най-добрият документ в тази посока е приет през 1999 г. Проблемът е, че той не се приложи. В звуковия файл можете да чуете интервюто с Румян Русинов.

Повече работа за всички искат ромите от столичния квартал Факултета. Проверка на „Хоризонт” показа, че голяма част от живеещите там са с начално или основно образование и не искат да учат повече. По думите им, ученолюбивите не могат да си позволят да се издържат в университет. Как ромите си представят по-добрия живот и какво означават за тях думите „стратегия” и „интеграция”, чуйте в репортажа на Велина Сашева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна