Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Първанов няма легитимното право да иска да се върне в БСП

Снимка: Архив

Напълно нормално е тревогата на жителите на Катуница да продължава. Там проблемите не са разрешени. Дългосрочните причини, които доведоха до трагедията в Катуница, не са отстранени, така политологът Огнян Минчев коментира в предаването "Нещо повече" социологическо изследване, което показва увеличен брой на хората, които смятат, че в отношенията между българи и роми има проблеми.

Друг аспект е, че в продъжение на повече от 20 години политическият елит от различни цветове солидарно хвърляше една пелена от успокояване и самодоволство, че България е модел на междуетническо сътрудничество. Самият Доган изгради своята кариера върху тази презумпция. Пригласяха му всички, като по този начин загърбваха реалните проблеми, смята Огнян Минчев.

По отношение на политическите новини, Минчев коментира, че през последните месеци се усеща натиск върху лидера на БСП Серегей Станишев, във връзка с възможността на Георги Първанов да се върне в партията. Тази тревога кара Станишев да реагира неадекватно, например в нощта след изборите, когато декларира, че демокрацията е в опасност, вместо да постави акцента върху това, че неговата партия е постигнала голям успех на изборите. Първанов ще се върне и ще се опита да си върне партията. Не би следвало и не мисля, че Станишев ще се предаде толкова лесно, допълни Минчев. И още: Първанов няма легитимното право да иска да се върне в БСП. Визията им за БСП започва да се разминава. По-важното е какви ще бъдат обществените последствия от това?

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна