Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушения в болница "Св. Иван Рилски" не били вписани в доклада на "Медицински одит"

Снимка: БГНЕС

В Клиниката по неврохирургия на болница "Свети Иван Рилски" пациенти са държани под наркоза повече от час преди операциите, а самите интервенции са описани като 9-часови. Хората са плащали и за избор на лекар, който не е присъствал. Директорът д-р Дечо Дечев заяви, че Агенция "Медицински одит" е установила тези нарушения, но не са описани в доклад. Преди повече от месец започна проверка в болницата по искане на директора, срещу когото недоволстват неврохирурзите.

Доктор Дечев твърди, че в доклада от проверката не присъстват най-съществените нарушения и ако те не бъдат добавени, ще сезира прокуратурата. Комисията в хода на проверката установи тези обстоятелства. Много изненадващо след това най-важните от тях не се появиха в протокола на Агенцията за медицински одит, заяви Дечев.

Нарушенията са доказани от видеокамерите в операционните. Самите хирурзи смятали нарушенията за несъществени. Доктор Дечев заявява категорично, че това са практики и в много други клиники в страната.

Лекарите описват, че операцията започва в 8.30. Тя е започнала в 9.52. Час и 22 минути. Пациентът е въведен в интубация в 8 часа и 57 минути. От 8 часа и 57 минути, 9 часа и 52 минути, значи близо час без 5 минути тоя пациент стои на масата на командно дишане, описа Дечо Дечев ситуацията.

Агенция "Медицински одит" е съставила 17 акта за нарушения в болница "Свети Иван Рилски". Директорът на агенцията доц. Златица Петрова категорично не приема да има спестяване на информацията в доклада. Самият доклад е за сведение на министъра, а констатациите са в протокола от проверката.

По отношение на самите видеозаписи, тяхното времетраене и какво се вижда, какво не се вижда, ние не сме компетентната институция, на базата на което целият материал по проверката е изпратен на Комисията по защита на личните данни, на прокуратура, до полицията, обясни Петрова.

Здравното министерство ще извърши извънредна проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Там наистина станаха доста неразбираеми за мен неща. В крайна сметка ако има действия, които би трябвало да намерят място в тоя доклад, а те не са намерили, аз ще искам обяснения от управляващия тази агенция. Но нека да не забравяме, че каквото и да кажат, дори Агенция Медицински одит, всичко това е само една стъпка към сериозната институция, която се нарича съд, каза по този повод здравният министър Стефан Констатинов.

Информация на Мая Данчева и Евелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна