Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Да се увеличи с една година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените още от 1 януари 2012 година, предлага финансовото министерство. Промяната ще бъде предложена между първо и второ четене в бюджета на Държавното обществено осигуряване, пише във водещата си статия Дума. Синдикатите заплашиха с протести в отговор на намерението на ГЕРБ за вдигане на пенсионната възраст, посочва на първа страница Труд.

Всички училища ще бъдат оценявани по скалата от 1 до 5, където единицата е най-силната оценка, а петицата - най-слаба. Оценките ще се поставят от нова структура в просветата - Национален инспекторат по образование, посочва вестникът.

Всички легални цигари в България и целия Европейски съюз трябва да са самозагасващи, това ще принуди пушачите да дърпат по-често от филтъра, ако искат да запазят огънчето, отбелязва 24 Часа.

Българските шофьори, които нарушат правилата за движение в Европа, да си плащат актовете у нас, размерът на глобата обаче да бъде европейски. Това предложение бе обсъдено от вътрешния министър Цветан Цветанов и колегите му от 7 европейски държави, пише Монитор.

"Заради орязани влакове ученици искат дървена ваканция. Абитуриенти се бият с работници за място във влаковете", пише Стандарт. Според ученик, стотици други младежи получават отсъствия и пропускат часове заради кризата в БДЖ и съкратени влакове и вагони. В пиковите часове пък местата във вагоните не достигат. Ако БДЖ спре от движение обявените от компанията 150 влака от 1 декември, трябва да възстанови 5 млн. лева на държавата и да се откаже от над 60 млн. лв. държавна субсидия за 2012 г. През 2009 г. железопътната компания като единствен кандидат спечели правото да извършва обществена услуга с железопътен транспорт. Според него, държавата се задължава да компенсира извършените нерентабилни превози, които имат социално значение, както и да поеме намаленията на цените на билетите за различни социални групи. БДЖ пък трябва да поддържа качествено ниво на услугата, отбелязва Класа.

Въпреки клетвите на бившия регионален министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев, че при ГЕРБ номерата с анексите и постепенното оскъпяване на магистралите не вървят, най-евтината Тракия поскъпна с нови 24.7 милиона лева, пише Сега.

България не бърза с позиция по земеделската реформа в Европрйския съюз. Общото мнение на големите организации в бизнеса е, че страната ни не е особено подготвена за тях, посочва Капитал дейли в темата си.

Светът остава мъжки, но ерата на мъжа "мачо" вече е отживелица, жената тип "кукла Барби" също се отхвърля от младите, посочва Новинар. Това показва проучване, сред младежи между 14 и 19 години, което обхваща 20 града в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна