Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия може да бъде въвлечена в локални конфликти, смята руски генерал

Николай Макаров
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Локалните конфликти в близост до границите на Русия могат да прераснат в пълномащабни военни действия с използването на ядрено оръжие. За това предупреди началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров.

С разпадането на Съветския съюз опасността от въоръжени конфликти край границите на Русия постоянно се увеличава, каза армейски генерал Николай Макаров по време на дискусия в Обществената палата на Руската федерация, посветена на реформите в армията. Според шефа на Генералния щаб при определени условия регионалните конфликти могат да провокират война, включително с употребата на ядрено оръжие. Той обаче не уточни при какви обстоятелства може да се стигне до подобен сценарий.

В момента се правят опити Украйна и Грузия да бъдат привлечени в НАТО, каза генерал Макаров. Ако погледнем на това, което се случва край нашите граници, става ясно, че рискът Русия да бъде въвлечена в различни локални конфликти рязко се увеличава, допълни Макаров.

По време на дискусията прозвуча констатацията, че в момента основната опасност за сигурността на Русия е свързана с въздушно-космическите оръжия и затова е изключително важно да се запази паритет на стратегическите сили.

Информация на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна