Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предлага на КТ "Подкрепа" оттегляне от НСТС

Снимка: Архив

Не приемаме подобно поведение, което заобикаля и изпразва от съдържание Националния съвет за тристранно сътрудничество и поради тази причина ще предложим на колегите си от КТ "Подкрепа" оттегляне на делегациите на двете конфедерации от НСТС, докато някой проумее, че в него трябва да има ясен диалог, а не да го заобикаляме отляво или отдясно, с мигач или без мигач, както прави в момента Дянков. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката са категорични, че увеличението на пенсиите няма как да се обвързва с вдигането на възрастта.

Възрастта с една година, което се предлага, би икономисала, според разчетите на Дянков, 70 милиона, за да платим 9 лева повече на най-бедните пенсионери. Не на изхода са решенията, а на входа на системата - с по-голяма събираемост и с изпълнение на договорените ангажименти, каза още Димитров.

Стачката на БДЖ обявена за 24 ноември е узряла, потвърди и Петър Бунев, лидер на синдиката на железничарите:

Не мога да не изразя възмущението на голяма част от железничарите от обидите, които нанесе изпълнителният директор на БДЖ, когато първо каза, че компанията е "боклук". Дали в консултантските му доклади има такава дума. Бъдете сигурни, че стачката ще бъде.

Вицепрезидентът и председател на Националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров допълни:

Това, което ще направят колегите от Синдиката на железничарите, както и другите два синдиката на КТ "Подкрепа", ще бъде малка прелюдия към това, което може да се случи на някои, които забравят, че националните споразумения се сключват, за да се изпълняват.

В неделя КНСБ и КТ "Подкрепа" се събират, за да формират общата си позиция.

Репортаж на Цветелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени