Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Британският министър-председател Джеймс Камерън и германският канцлер Ангела Меркел си бяха обещали „силно приятелство”, но продължават да бъдат на различно мнение относно ключовите мерки, които трябва да се предприемат, за да се възстанови икономическата стабилност на Европа, пише британският в.Ивнинг Стандард по повод посещението на Камерън в Берлин. Двамата се съгласиха, че силното евро е в интерес на Германия и Великобритания и че са необходими „решителни действия”, допълва изданието.

От своя страна германският Франкфуртер алгемайне цайтунг отбелязва, че Камерън продължава да бъде против въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Двамата политици увериха, че вестникарските съобщения за обтягане на двустранните отношения са далеч от истината, посочва "Франкфуртер алгемайне". "Ние се нуждаем един от друг, ние се ценим взаимно, но въпреки това не отбелязваме напредък в еврокризата", пише германското списание Шпигел в коментар за срещата Меркел - Камерън, озаглавен "Едно вежливо "не".

Ръководителите на Европейската централна банка трябва да определят подхода си към кризата в еврозоната, пише германският в.Ханделсблат. „Когато говорим за решение на дълговата криза, вече не става въпрос за средствата на Европейския спасителен фонд , където дискусията е в застой. Ако се наложи действително Италия, Испания и дори Франция да получат помощ от фонда, средствата му в никакъв случай не биха били достатъчни. Европейската централна банка в крайна сметка е единствената институция с достатъчно голяма сила и власт, за да вземе нещата в свои ръце.”, казват финансови експерти пред Ханделсблат.

Новото италианско правителство на Марио Монти спечели с внушителен резултат вота на доверие в парламента, пише британският в. Индипендънт. 68-годишният премиер-технократ недвусмислено изяви желанието си да върне Италия в центъра на взимане на решения в еврозоната. Следващата седмица Монти трябва да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози.

Хиляди граждани на Египет се събраха за една от най-големите демонстрации, откакто Хосни Мубарак беше пропъден и новите законодатели встъпиха в длъжност, пише британският в. Гардиън. Десетки хиляди се завърнаха на площад „Тахрир”, за да протестират срещу военната хунта, като повтаряха някои от лозунгите от времето на демонстрациите срещу Мубарак: „Няма да си тръгнем ние. Той ще си тръгне.” - по адрес на военното ръководство на страната.

Швейцарският Нойе цюрхер цайтунг помества откъси от новия доклад на експерти на ООН за климата, в който има тревожни прогнози за резки промени на времето още до средата на века. Горещините, които сега се повтарят за период от 20 години, в близките десетилетия ще зачестят на всеки пет години, а към края на века екстремно гореща ще бъде всяка втора година, предупреждават учените и призовават още сега правителствата да вземат мерки и да се подготвят, а не след това да отстраняват щетите от бедствията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна