Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС подкрепят протестите на железничарите

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова членовете и симпатизантите на левицата да подкрепят организираните протести срещу увеличаването на пенсионната възраст и реформата в БДЖ:

Ние ще се противопоставим с всички средства на намерението на правителството да пробута от първи януари следващата година увеличаване на пенсионната възраст. Ще разгледаме на парламентарна група възможността за внасяне на искане до Конституционния съд.

Категорично се противопоставяме на намерението на ръководството на БДЖ, което показа тотална некомпетентност, да прикрият своята некомпетентност чрез т.нар. реформи и съкращения. И накрая, отправям призив към нашите членове и симпатизанти, навсякъде, където има основание, социални протести, да ги подкрепят и да се включват в тях, защото това правителство само със сопа може да бъде спряно.

Станишев обяви, че БСП ще внесе преди второ четене на Бюджет 2012 предложение за вдигане на максималния осигурителен праг до 2 900 лева, на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" - с 1,2 пункта, а вноската за безработица да нарасне от 1 на 2 на сто.

От ДПС също заявиха, че подкрепят протестите на железничарите и синдикатите, тъй като социалният диалог е взривен.

Всички знаем, че има нужда от реформа на пенсионната система, реформа в здравеопазването, но тези реформи не могат да бъдат провеждани от една партия. Те трябав да бъдат съгласувани. Как ще правиш пенсионна реформа без синдикатите, как ще правиш здравна реформа без съгласието пак на синдикатите и на всички организации? Дори когато има нужда от определена мярка, тя е поднесена по начин, по който е наприемлив за обществото. ГЕРБ или ще търси съгласие за правене на реформи сред цялото общество, или ще изпада във все по-голяма изолация и за съжаление цената ще я плаща България, каза Йордан Цонев.   

От ДПС предлагат преди второто четене на Бюджет 2012 увеличаване с 30 милиона лева на средствата на БАН и със 70 милиона лева на Държавен фонд "Земеделие". В същото време от партията искат намаляване на парите на МВР и Министерството на отбраната.

Лили Царева, Даниел Инков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна