Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в договорите за ЕС, а не евроблигации иска Берлин

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Докато Европейската комисия се подготвя да представи плановете си за еврооблигации, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че за разрешаването на дълговата криза всъщност е необходима промяна на договорите на Европейския съюз.

Идеята за еврооблигации, подробности за която се очаква Брюксел да обяви днес, набират все по-голяма подкрепа въпреки германската опозиция. Берлин се опасява, че ще понесе голяма част от разходите при съвместно гарантирани облигации.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви във вторник, че еврооблигации или подобни инструменти могат да предоставят средствата за преодоляване на кризата.

Според Меркел обаче трябва да има промяна в договорите за Евросъюза и ако те са твърде трудни, за да бъдат направени от всички 27 страни-членки, тогава 17-те членки на еврозоната трябва да ги осъществят. Трябва да променим конструкцията на еврозоната. Промени в договорите за мен са незабавна част от разрешаването на кризата - политически отговор на политически създадена криза на доверието, заяви Меркел пред германската конфедерация на работодателите в Берлин във вторник.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се опита да успокои критиките от германски политици, като обяви, че еврооблигациите трябва да бъдат прилагани с много строги правила. Ясно е, че какъвто и да е вид еврооблигации трябва да вървят ръка за ръка със значително засилен фискален надзор и координация на политиките като важно допълнение, каза Оли Рен на бизнес конференция в Берлин.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди обаче днес пред германско радио, че еврооблигациите няма да отчетат основния проблем - задлъжнелите страни да се справят със собствените си дългове. Щом започнете да говорите за еврооблигации... премахвате натиска над тези страни, каза Шойбле.

Идеята за еврооблигации трябва да бъде обсъдена в четвъртък на среща между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и новия италиански премиер Марио Монти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна