Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Маестро Георги Атанасов

На 17 ноември се навършиха 80 години от смъртта на забележителния български музикант Георги Атанасов, останал в историята с прозвището Маестро като неотделима част от името му.

Маестро Атанасов можем да определим като мъченик на българската музика - и не само защото е живял мизерно, без признание за труда и заслугите си, такава е била съдбата на повечето големи музиканти в първите години след Освобождението, но и поради факта, че е жертвал съзнателно възможностите си като композитор, учил при прочутия Пиетро Маскани, за да създаде изкуство, достъпно за лишения с векове от музикално възпитание и традиции български народ. Едва в последните си две оперни творби - "Косара" и "Алцек" Маестро Атанасов показва истинската си стойност като автор. Прави всичко от любов към Родината и заради желанието в България да бъдат поставени основите на оперния театър.

Чуйте какво още разказва Красимира Йорданова в рубриката Помните ли..., както и спомени на оперната певица Елисавета Йовович, съхранени в Златния фонд на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна