Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на болница "Шейново" подаде оставка

Изпълнителният директор на АГ-болница "Шейново" е депозирал ставката си по настояване на министър-председателя Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Директорът на болница "Шейново" доктор Иван Костов подаде оставка. Това стана ясно след срещата му с кмета на София Йорданка Фандъкова и с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Причината са двата инцидента с починали родилки след интервенция в болницата. Новият директор трябва да бъде избран от борда на директорите в следващите дни.

Заради ситуацията, заради това, че болницата трябва да продължи да работи и заради това, че това е една от най-добрите болници, не само в София, но и в цялата страна. Но факт е, че тези два инцидента в последно време създадоха напрежение и д-р Костов е преценил и е взел решение. Мисля, че е правилно, каза столичният кмет.  

Изпълнителният директор на АГ-болница "Шейново" е депозирал ставката си по настояване на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет. Решението е взето след среща тази сутрин между премиера и д-р Костов. Мотивът за оставката е да се запази авторитетът на болницата и да бъдат продължени проверките, назначени по случая с починалата 35-годишната родилка Надежда Узунова. По изясняванетому работят от прокуратурата, МВР, "Медицински одит" и Столична община.

На 21-ви ноември в "Шейново" почина 35-годишната Надежда Узунова. Тя е била размотавана от лекарите, преди да бъде приета, информира здравният министър д-р Стефан Константинов.

В болница "Шейново" през последния месец има 5 смъртни случая. Това твърди майката на 19-годишната Дeяна Георгиева, починала в болницата на 24 октомври. След среща с министъра на здравеопазването Людмила Велинова заяви, че той не е напълно запознат със случая и затова ще се обърне към съда. Велинова коментира и случая с починалата в понеделник родилка в Шейново:

Едни и същи са извършителите на това престъпление. Може би преди десет дни имахме протест пред НС. За съжаление станах лош пророк на този протест, когато казах, че безхаберието в "Шейново" е практика и докато тези ръководни органи, които ръководят болницата и допускат този хаос и ужас, в болницата ще има още смъртни случаи. Може би седмица след това "Шейново" взе поредна жертва, но не са само тези две жертви. При нас се свързаха поне още 4-5 пострадали семейства от "Шейново". Информирах и министъра. Най-малко 5 смъртни случая има в "Шейново" през този месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени